KLANT LOGIN

Fotografie en het auteursrecht

Wie is eigenlijk eigenaar van de foto’s? Het is een veel voorkomende vraag in de relatie tussen opdrachtgever en fotograaf. Op deze vraag probeer ik in dit artikel een antwoord te geven.

Wanneer een fotograaf een foto maakt krijgt hij of zij automatisch intellectueel eigendom  op deze foto. Er geldt hierbij echter de voorwaarde dat deze foto in zekere zin origineel moet zijn. Simpelweg betekent dit dat deze uniek moet zijn door bijvoorbeeld de compositie, kleuren en de belichting.

Het auteursrecht dient ervoor te zorgen dat niet iedereen de foto’s van de fotograaf zomaar kan gebruiken. Het auteursrecht houdt in dat de fotograaf bepaald wat er met de foto’s mag gebeuren. Foto’s mogen slechts door anderen worden gebruikt wanneer daar toestemming voor wordt gegeven. Voor professionele gemaakte foto’s wordt hiervoor doorgaans een financiële vergoeding gevraagd. Bij het verlenen van toestemming krijgt de klant het gebruiksrecht. Tussen de fotograaf en de klant wordt vervolgens afgesproken waarvoor het gebruiksrecht wordt verleend.

Terug


Copyright 2012 René van den Burg - Alle rechten voorbehouden